Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteenveeg bedrijf: prijs, voordelen, ...

Je schoorsteen vegen is een klus die je beter kan uitbesteden aan een schoorsteenveeg bedrijf. Maar wat zijn precies de voordelen van zo’n bedrijf? Hoeveel kost het om je schoorsteen te laten vegen? En welke verschillende methodes zijn er? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Zelf schoorsteen vegen of schoorsteenveeg bedrijf?
Waarvoor schoorsteenveeg bedrijf inschakelen?
Schoorsteen laten vegen: gemiddelde prijs
Is je schoorsteen laten vegen verplicht?
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Het is aan te raden om elke 1 à 2 jaar je schoorsteen te laten vegen. Dit heeft een aantal redenen en voordelen. Dit zijn de voornaamste:

 • Brandveiligheid: er ontstaan regelmatig schoorsteenbranden door schoorstenen die niet goed schoongemaakt zijn. Het roet dat achterblijft bij gebruik van de schoorsteen is ontvlambaar, waardoor er een schouwbrand kan ontstaan. Bovendien kan er door slechte verbranding als gevolg van een vuile of verstopte schoorsteen CO-vergiftiging ontstaan.
 • Lagere energiekosten: niet alleen roet, maar ook vogelnesten en andere voorwerpen hebben een negatieve invloed op de ontbranding. Een schone schoorsteen zorgt voor een hoger rendement. Hierdoor zijn zowel je brandstofverbruik als energierekening lager.
 • Beter voor het milieu: door brandstofbesparing stoot je ook minder CO2 uit. Je schoorsteen laten vegen is dan ook goed voor het milieu. Daarnaast zorgt minder roet en teer in de schouw ook voor minder fijnstof en schadelijke roetdeeltjes in de lucht.
 • Soms verplicht: in bepaalde gevallen is het wettelijk verplicht om je schouw of rookkanaal te laten reinigen. Verder lees je meer over deze wetgeving.

BELANGRIJK: een schoorsteenveeg bedrijf vind je eenvoudig door meerdere offertes te vergelijken en in gesprek te gaan met experts. Zo kies je zeker het beste schoorsteenveeg bedrijf voor de beste prijs. Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan en vergelijk.

schoorsteenveeg bedrijf

 

Zelf schoorsteen vegen of schoorsteenveeg bedrijf inschakelen?

Zelf je schoorsteen vegen wordt sterk afgeraden, maar is vaak wel mogelijk. Hoewel het in sommige gevallen wettelijk niet is toegestaan. Hieronder de voor- en nadelen van beide opties:

 

OPTIE 1: zelf schoorsteen vegen

Zelf je schoorsteen vegen is niet altijd wettelijk toegestaan. Alle schoorstenen die aangesloten zijn op centrale stooktoestellen die werken op gas, stookolie of vaste brandstof zoals hout en pellets, mag je niet zelf reinigen. Schoorstenen van individuele (decentrale) stooktoestellen zoals een open haard, gashaard of oliehaard mag je eventueel wel zelf reinigen, omdat het niet wettelijk verplicht is om deze te reinigen. De voor- en nadelen van doe-het-zelven op een rij:

 

 • Lagere kosten: de kosten voor een schoorsteenveeg bedrijf zijn aanzienlijk hoger dan als je dit zelf doet. Alleen geniet je niet van de financiële voordelen die je wel hebt als je een vakspecialist de klus laat uitvoeren (bv. verlaagd btw-tarief voor benodigde materialen en producten).
 • Gevaarlijk werk: je schoorsteen zelf vegen kan gevaarlijk zijn. Vaak moet je vanaf het dak de schoorsteen schoonvegen. Als je niet goed weet wat je doet, kunnen er ongelukken gebeuren.
 • Geen vergoeding bij brand: als er brand ontstaat en je kan niet aantonen dat je schoorsteen geveegd is door een specialist, krijg je geen of minder vergoeding van je verzekering. Bovendien weet je niet zeker of het vegen helemaal goed is uitgevoerd, omdat je minder ervaring hebt dan een vakspecialist.

 

OPTIE 2: schoorsteenveeg bedrijf inschakelen

Ook is het mogelijk om een vakspecialist in te huren die de schoorsteen voor je schoonmaakt. Een schoorsteenveeg bedrijf inhuren heeft meerdere voordelen en slechts 1 nadeel:

 

 • Kennis & ervaring: een schoorsteenveeg bedrijf heeft jarenlange kennis en ervaring. De specialist kan de schoorsteen redelijk snel en op de correcte wijze schoonmaken. Ook weet hij welke methode het meest geschikt is voor jouw schoorsteen.
 • Veiligheid: met een schoorsteenveeg bedrijf ben je verzekerd van een brandveilige schoorsteen. Als je dit zelf doet, weet je dat niet zeker. Bovendien kan het reinigen van de schoorsteen an sich gevaarlijk zijn, omdat je bij sommige methodes het dak op moet.
 • Verzekering: als er toch brand uitbreekt in de schoorsteen, moet je een bewijs van een schoorsteenveeg bedrijf kunnen tonen om een (gedeeltelijke) vergoeding te krijgen. Als je zelf je schoorsteen veegt heb je dit bewijs niet. Sommige verzekeraars geven zelfs korting bij regelmatig onderhoud van de schoorsteen.
 • Onderhoudscontract: sommige schoorsteenveeg bedrijven bieden een onderhoudscontract aan. Hierbij bespreek je dat de veger regelmatig je schoorsteen schoonmaakt en wanneer dit plaats gaat vinden. Een onderhoudscontract is op termijn financieel voordeliger dan losse reinigingsbeurten.
 • Hogere kosten: je schoorsteen zelf vegen is aanzienlijk goedkoper dan als je dit door een vakspecialist laat doen. Maar een expert inschakelen biedt ook weer een aantal financiële voordelen die je niet krijgt als je het zelf doet.

Zeker zijn van een schone en brandveilige schoorsteen? Laat hem dan reinigen door een vakspecialist. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere schoorsteenveeg bedrijven.

 

Waarvoor schoorsteenveeg bedrijf inschakelen?

Een schoorsteenveeg bedrijf is er natuurlijk om je schoorsteen te vegen. Maar zo’n expert kan vaak ook nog een aantal andere werkzaamheden uitvoeren. Ook is een combinatie van meerdere werkzaamheden tegelijk vaak mogelijk. Het gaat hierbij om de volgende klussen:

 • Rookkanaal vegen & vogelnesten verwijderen
 • Schouw vegen & cv-ketel schoonmaken
 • Schouwkappen en roosters plaatsen
 • Inspectie rookkanaal met camera

 

schoorsteenvegen voorkomt brand

 

Schoorsteen laten vegen: prijs

Hoeveel de reiniging door een schoorsteenveeg bedrijf precies kost, hangt af van meerdere factoren. Denk aan het aantal rookkanalen, de mate van vervuiling, de methode, … Maar een algemene reiniging van 1 rookkanaal kost tussen de € 60 à 100 (excl. btw). Enkele richtprijzen:

WerkzaamhedenPrijs (excl. btw)
Schoorsteen vegen€ 60 - 100
Schoorsteen vegen + vogelnesten verwijderen€ 60 - 150
Schoorsteen vegen + Cv-ketel schoonmaken€ 125 - 175
Plaatsen schouwkappen of roosters€ 60 - 100
Inspectie rookkanaal met camera€ 100

Geld besparen bij het laten vegen van je schoorsteen? Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

 

Is je schoorsteen laten vegen verplicht?

Het is doorgaans verplicht om je schoorsteen minstens eens in de 2 jaar te laten vegen. Hoewel er een aantal uitzonderingen zijn. In sommige gevallen mag je zelf je schoorsteen reinigen. Maar een aanrader is het vaak niet.

 

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers