Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lekkage schoorsteen: oorzaken & oplossingen

Een schoorsteen lekkage herken je aan insijpelend water en vochtplekken op de muren rondom de schouw. Ook vocht op zolder onder de dakbedekking kan wijzen op een lekkende schoorsteen. Herken je deze signalen? Grijp dan meteen in. Vochtproblemen veroorzaakt door de schoorsteen moet je zo snel mogelijk aanpakken. Als je het probleem opmerkt, is het lek meestal al geruime tijd aanwezig. En dat kan zelfs de constructie van jouw dak aantasten.

Schoorsteen renoveren? Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat.

 

 

Oorzaken & oplossingen

Een lekkage in jouw schoorsteen kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn scheuren in de loodslabben, poreus metselwerk, een kapotte schoorsteenkap en scheuren in de bakstenen. Ook de wind speelt vaak een cruciale rol omdat die ervoor zorgt dat regen in de scheuren of barsten geblazen wordt. Ook condensatievocht in de schouw is een vaak weerkerend probleem. Jouw schoorsteen laten renoveren? Bekijk hier dan onze oplossingen voor een waterdichte schoorsteen.

Kapotte loodslabbenPoreus metselwerkDeksteenSchoorsteenkapCondensatievocht

 

1. Kapotte loodslabben

Een loodslab is een strook lood rondom de buitenzijde van de schouw. Deze heeft als functie voor een waterdichte afsluiting te zorgen. Onder invloed van wisselende weersomstandigheden als zon, vorst, wind en regen treedt er slijtage op. De loodslab verbuigt of er ontstaan scheuren met een lekkende schoorsteen als gevolg.

 

Oplossing: loodslabben vervangen
De goedkoopste oplossing is om de loodslabben te repareren met speciale loodstickers. Toch is de loodslabben vervangen vaak de beste oplossing. Een scheur komt meestal niet alleen en is vaak een voorbode van nog meer problemen. Laat een ervaren dakwerker kijken naar de loodslabben. Hij oordeelt dan wat de beste oplossing is.

Prijsindicatie nieuwe loodslabben: € 50 tot 200, excl. plaatsingskosten.

 

loodslab schoorsteen

 

 

2. Poreus metselwerk

Niet alleen het daklood kan de oorzaak zijn van het lek in de schoorsteen, ook het metselwerk zelf. Door vervuiling en aangroei van algen en mossen zijn de stenen en voegwerk niet meer waterdicht. De impact van weer en wind zorgt ervoor dat bakstenen en voegwerk verzanden en daardoor poreus worden. De bakstenen slorpen dan het vocht op. Zijn de bakstenen verzadigd? Dan laten ze het vocht opnieuw los wat leidt tot de gekende problemen.

 

Oplossing 1: voegen herstellen
Zijn de bakstenen nog in goede staat, maar zijn het vooral de voegen die de vochtproblemen veroorzaken, dan dient de schoorsteen opnieuw gevoegd te worden. Afhankelijk van de kwaliteit van uw bakstenen wordt bepaald of de voegen uitgeslepen of uitgehakt worden.

Prijsindicatie hervoegen schoorsteen: € 40/.

 

Oplossing 2: Metselwerk herstellen
Is de schoorsteen zo verweerd of gescheurd dat de bakstenen poreus geworden zijn, dan is de enige oplossing het afbreken en opnieuw opmetselen van de schoorsteen. Niet alle stenen hoeven steeds vervangen te worden. Ook hier kan een ervaren dakwerker goed inschatten welke oplossing de meest aangewezen is.

Prijsindicatie herstellen metselwerk: € 12,5/m².

 

Oplossing 3: Schoorsteen impregneren
Kies je ervoor om de voegen en/of het metselwerk te herstellen, dan laat je dat best meteen ook impregneren. Hierbij wordt een waterafstotende coating aangebracht waardoor vorstschade en scheurvorming voorkomen wordt.

Prijsindicatie schoorsteen impregneren: € 7/m².

 

schoorsteen lekkage

 

 

3. Afbrokkelende deksteen

Vroeger werden schoorstenen vaak gedicht met een schoorsteenplateau van cement. Cement is een poreus materiaal dat onder invloed van het weer gaat scheuren. Stenen komen los en brokkelen af waardoor regen en vocht in de schoorsteen terechtkomt.

 

Oplossing: kunststof plateau
Een schoorsteenplateau van cement wordt meestal vervangen door een kunststof exemplaar. Dat voorkomt dat het plateau gaat afbrokkelen en los komt te zitten. Kunststof neemt immers geen vocht op, is flexibel en beweegt mee. Kunststof is beter bestand tegen de weersomstandigheden.

 

 

4. Schoorsteenkap

Een schoorsteenkap beschermt je niet alleen tegen vogels die in jouw schoorsteen het ideale plekje zien voor hun nest, maar ook tegen insijpelend water. Werkt de schoorsteenkap niet meer zoals het hoort, dan trekt regenwater zo de schoorsteen is.

 

Oplossing: schoorsteenkap vervangen

Schoorsteenkappen zorgen ervoor dat het regenwater niet binnendringt. Uitermate belangrijk in een land waar het veel regent en waait. Vertoont de schoorsteenkap gaten of scheuren? Dan kan je deze best vervangen.

Prijsindicatie nieuwe schoorsteenkap: € 200 tot 700, excl. plaatsingskosten.

 

 

5. Condensatievocht

Condensatievocht is het gevolg van de afvoer van de verwarmingsketel. Bij de verbranding van brandstof komen gassen in de vorm van damp vrij. De schoorsteen (of schouw) heeft als taak deze rookgassen op een correcte manier af te voeren. Is er een probleem in de schoorsteen, dan koelen deze gassen onderweg af en slaan ze neer onder de vorm van condensatie of vocht.

 

Oplossing: tuberen

Via tubering wordt een nieuw rookkanaal geplaatst dat zorgt voor een goede afvoer van de gassen. Daarbij kan je kiezen voor een enkelwandig of dubbelwandig rookkanaal. Het voordeel van een dubbelwandig rookkanaal is dat deze extra geïsoleerd zijn en uiterst brandveilig zijn. Bovendien zijn ze optimaal voor elk type brandstof (gas, stookolie, pellets, hout,…).

Prijsindicatie dubbelwandig rookkanaal: € 100 per meter, excl. plaatsingskosten.

 

 

 

Wat kost schoorsteen renovatie?

Alle hierboven beschreven oplossingen vormen het onderdeel van een gedeeltelijke schoorsteenrenovatie. Wens je de schoorsteen in zijn geheel te renoveren, dan moet je op een minimale totaalprijs rekenen die start vanaf 500 euro. Doe steeds een beroep op een vakman. Hij voert op voorhand een grondige analyse uit en stemt daarop zijn professionele aanpak af.

Is jouw schoorsteen aan renovatie toe? Dan doe je er best aan meerdere offertes te vergelijken. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst. Je ontvangt er vrijblijvend maximaal 3 prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen. Start je aanvraag hier.

 

 

Dekt de verzekering een lekkende schoorsteen?

Ja, waterschade als gevolg van een lekkende schoorsteen wordt gedekt door de brandverzekering. Wat moet je doen? Neem alvast foto’s van de schade en contacteer meteen jouw verzekeraar. Opgelet: de verzekering vergoedt enkel de schade die je geleden hebt door het lek. De kosten voor de herstelling van de schoorsteen of de schoorsteenrenovatie zelf zijn voor eigen rekening.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers