Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteen vegen verplicht? Voordelen & prijs

Is een schoorsteen vegen verplicht? In bepaalde gevallen wel. Ontdek ze in dit artikel alsook het belang van een grondige schoorsteen reiniging. Een schoorsteen vegen is belangrijk om financiële en veiligheidsredenen. Lees hier meer over de voordelen, de verplichtingen en de prijzen.

Snel naar: verplicht?prijsvoordelenontvang een prijs op maat

 

 

Schoorsteen vegen: verplichtingen

Niet verplicht

Voor stooktoestellen die niet aangesloten zijn op een centrale verwarming, zoals gaskachels en haarden, is je schoorsteen laten vegen niet verplicht. Met het oog op de veiligheid wordt dit toch sterk aangeraden.

 

Wanneer is de schoorsteen vegen verplicht?

Schoorsteenvegen is in Vlaanderen verplicht als je schoorsteen aangesloten is op een centraal stooktoestel dat steenkool, hout of pellets gebruikt. Ook als je centraal stooktoestel gas of stookolie gebruikt, is dit verplicht, maar in dit geval alleen vanaf een vermogen van 20 kilowatt. De soort installatie bepaalt ook hoe vaak je je schoorsteen moet laten vegen. Het reinigen van schoorstenen op steenkool, hout of pellets moet elk jaar verplicht gebeuren. Voor gasinstallaties moet het reinigen maar om de 2 jaar plaatsvinden.

Hou er rekening mee dat je verzekerings- of huurcontract je kan verplichten om je schoorsteen te laten vegen, ook als het gaat om een stooktoestel dat niet onder de genoemde criteria valt.

 

Attesten

Je kan na het reinigen een attest vragen aan je schoorsteenveger (indien het regelmatig reinigen van de schoorsteen verplicht is bij wet, door je verzekering of huurcontract). In sommige gevallen komt de verzekering ook tussen bij een schouwbrand als je deze attesten kan voorleggen. Let op, want dit kan verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Indien het gaat om een schoorsteen die gekoppeld is aan je cv-installatie, dan kan je het reinigingsattest ook aan de erkende technicus voorleggen zodat hij de schoorsteen niet onnodig een tweede maal reinigt.

Een regelmatig onderhoud van de schoorsteen kan ook een reden zijn voor het verminderen van je verzekeringskosten. Het is dus aangeraden om dit met je verzekeraar te bekijken indien je met of zonder een onderhoudscontract jaarlijks de schoorsteen laat vegen. Klik hier om met schoorsteenvegers in contact te komen en van hen prijzen op maat te ontvangen.

 

schoorsteen vegen voordelen

 

Prijs schoorsteen vegen

De prijzen voor schoorsteenvegen variëren van 60 tot 100 euro. Indien meerdere schouwen gereinigd moeten worden, heeft dit uiteraard ook een invloed op de prijs. De kosten per schouw vallen dan meestal lager uit.

» Prijs schoorsteen vegen: €60 à €100 – ontvang een prijs op maat.

 

Enkele factoren kunnen de kostprijs voor het schoorsteenvegen laten oplopen. Denk hierbij aan verplaatsingskosten, de mate van vervuiling van de schouw en eventuele extra’s zoals een camera-inspectie. Deze inspectie spoort eventuele lekkages op aan de binnenkant van je schoorsteen.

» Prijs camera-inspectie: ± €100 – ontvang een prijs op maat.

 

Als je een schoorsteen hebt die gekoppeld is aan de centrale verwarming, dan kan het schoorsteen vegen uitgevoerd worden door een erkende technicus die langs komt voor het onderhoud van je verwarmingsinstallatie. In dit geval liggen de prijzen tussen 100 en 150 euro.

» Prijs reiniging cv-installatie en schouw: €100  à €150 – ontvang een prijs op maat.

 

Ook de btw heeft een invloed op de prijs: bij het laten reinigen van de schoorsteen heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% BTW. Dat geldt onder volgende voorwaarden:
– De woning is ouder dan 10 jaar
– Het gaat om een privéwoning of een woning die slechts gedeeltelijk voor professionele doeleinden gebruikt wordt.
– De werken moeten rechtstreeks aan de eindgebruiker worden gefactureerd.

TIP: Sommige schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan die je een regelmatige reiniging garanderen voor een voordeligere prijs op lange termijn. Wens je een prijs op maat te ontvangen voor jouw schoorsteen? Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

 

 

Voordelen schoorsteen vegen

– Besparen op de energiefactuur: Niet alleen roet stapelt zich op, ook steengruis en vogelnesten komen vaak voor in schoorstenen. Deze elementen hebben een negatieve invloed op de ontbranding. Een propere schoorsteen zorgt voor een hoger rendement en dus voor minder verspilling van brandstof en een lagere energiefactuur.

– Veiliger: De slechte verbranding die het gevolg is van een vuile of verstopte schoorsteen kan ook leiden tot CO-vergiftiging, een levensbedreigende situatie. Ook is het roet dat achterblijft ontvlambaar, waardoor een schouwbrand kan ontstaan. Daarom is het belangrijk om je schoorsteen regelmatig te laten reinigen.

– Milieuvriendelijk: Uiteindelijk heeft ook het milieu hier baat bij. Er wordt bespaard op brandstof en dit zorgt zo voor een lagere CO2-uitstoot. Minder roet en teer in de schouw leidt ook tot minder fijnstof en schadelijke roetdeeltjes.

 

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Om ten volle te kunnen genieten van deze voordelen is het aangeraden om elk jaar een onderhoud te laten uitvoeren. Indien je heel vaak gebruik maakt van je verwarmingsinstallatie, dan is het zelfs aangeraden om dit 2 keer per jaar te laten doen. In het geval van een installatie op gas is een reiniging om de 2 jaar voldoende.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers