Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteen vegen

Regelmatig je schoorsteen vegen is belangrijk om je verwarmingsinstallatie op een veilige manier te blijven gebruiken. In de meeste gevallen is schoorsteenvegen zelfs verplicht. Hoe vaak moet je dan precies de schoorsteen reinigen? En op welke manier gebeurt dit? In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen, kosten, verplichtingen, werkwijze… van schoorsteenvegen.

Ga snel naar:
Hoe vaak schoorsteenvegen?
Prijs schoorsteenvegen
Hoe schoorsteen reinigen?
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van schoorsteenvegers

 

Waarom de schoorsteen vegen?

Regelmatig de schoorsteen vegen heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • Veilig: slechte verbranding als gevolg van een vuile of verstopte schoorsteen kan leiden tot CO-vergiftiging, een levensbedreigende situatie. Ook is het roet dat achterblijft ontvlambaar, waardoor een schouwbrand kan ontstaan. Door regelmatig je schoorsteen te laten reinigen, beperk je deze risico’s tot een minimum.
 • Lagere energiefactuur: niet alleen roet, maar ook steengruis en vogelnesten komen vaak voor in schoorstenen. Dit heeft een negatieve invloed op de ontbranding. Een propere schoorsteen zorgt voor een hoger rendement en dus voor een lager brandstofverbruik en energiefactuur.
 • Milieuvriendelijk: doordat je bespaart op brandstof stoot je ook minder CO2 uit. Daarnaast leiden minder roet en teer in de schouw ook tot minder fijnstof en schadelijke roetdeeltjes in de lucht.

Ook profiteren van de voordelen van een propere schoorsteen? Kom in contact met deskundige schoorsteenvegers in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Hoe vaak schoorsteenvegen?

Om ten volle te kunnen genieten van alle voordelen van een propere schoorsteen, laat je die best 1 à 2 keer per jaar schoonmaken. Maak je heel vaak gebruik van je verwarmingsinstallatie? Dan is het zelfs aangeraden om dit 2 keer per jaar te laten doen.

De aangeraden frequentie voor schoorsteenreiniging hangt ook af van je verwarmingsinstallatie:

 • Jaarlijkse reiniging: de schoorsteen van verwarmingsinstallaties op stookolie, pellets, hout… moet je jaarlijks laten vegen.
 • Tweejaarlijkse reiniging: heb je een verwarmingsinstallatie op gas, dan volstaat het om de schoorsteen om de 2 jaar te reinigen.

BELANGRIJK: ook de schouw van individuele verwarmingstoestellen (open haard, gaskachel…) laat je best regelmatig vegen voor een optimale werking en veiligheid. Vind een schoorsteenveger in jouw regio.

 

Is schoorsteen vegen verplicht?

In Vlaanderen is schoorsteen vegen verplicht als je schoorsteen is aangesloten op een centraal stooktoestel dat steenkool, hout of pellets gebruikt. Ook als je centraal stooktoestel gas of stookolie gebruikt en een vermogen heeft van minstens 20 kilowatt, is dit verplicht.

Bij individuele stooktoestellen (open haard, kachel…) is schoorsteenvegen niet verplicht, maar wel aan te raden. Hou er ook rekening mee dat je verzekerings- of huurcontract je kan verplichten om je schoorsteen te laten vegen, dus ook als het gaat om een stooktoestel dat niet onder de genoemde criteria valt.

 

Lees onder de foto meer over de prijzen, werkwijze en veelgestelde vragen.

schoorsteen vegen dak

 

Prijs schoorsteenvegen

De prijs voor schoorsteenvegen varieert van € 60 tot 175 (excl. btw). Enkele factoren kunnen de kostprijs voor het schoorsteenvegen laten oplopen, zoals het aantal rookkanalen, verplaatsingskosten, de mate van vervuiling van de schouw, eventuele extra’s zoals een camera-inspectie…

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per onderdeel van schoorsteen vegen:

Type werkGemiddelde prijs (excl. btw)
Eén rookkanaal vegen€ 60 - 100
Reinigen centrale verwarming + schoorsteen€ 125 - 175
Camera inspectie€ 100

TIP: sommige schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan. Ze komen dan op regelmatige basis je schoorsteen reinigen voor een voordeligere prijs op lange termijn. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Hoe schoorsteen reinigen?

Een schoorsteen vegen kan op 2 manieren: via het dak (van boven naar beneden) of via het huis (van beneden naar boven). Een overzicht:

 1. Via het dak: een schoorsteenveger maakt hierbij gebruik van een soort kogel waaraan een borstel is vastgemaakt. Via een touw wordt deze borstel beetje bij beetje naar beneden gelaten in de schouw zodat het roet losgeschuurd wordt.
 2. Via het huis: hierbij is de borstel bevestigd aan een flexibele, verlengbare stok. Ook hier wordt het roet beetje bij beetje losgeschuurd tot de bovenkant van de schouw bereikt is. De schoorsteen vegen via huis huis gebeurt vooral wanneer het dak en de schoorsteen moeilijk bereikbaar of toegankelijk zijn.

 

FAQ over schoorsteen vegen

Hieronder vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over schoorsteen vegen: • Mag je zelf je schoorsteen vegen?

  Wanneer een periodieke schoorsteenreiniging verplicht is, mag je niet zelf je schoorsteen vegen. Je moet hiervoor dan ofwel een erkend technicus inschakelen die ook het onderhoud van de verwarmingsinstallatie doet, ofwel een professionele schoorsteenveger.

  Is schoorsteen vegen niet verplicht (individuele stooktoestellen), dan mag je wel zelf je schoorsteen reinigen, al wordt dit sterk afgeraden. Een professional gaat steeds correct te werk en zorgt ervoor dat je schoorsteen grondig gereinigd is. Zo ben je beter beschermd tegen schoorsteenbrand en CO-vergiftiging. • Moet ik ook bij een houtkachel of pelletkachel de schoorsteen vegen?
  Ook bij hout- en pelletkachels is het aangeraden om de schoorsteen 1 à 2 keer per jaar te reinigen. Dit laat je best doen vlak voor het stookseizoen begint. Je vermindert zo niet alleen het risico op een schoorsteenbrand, de kachel zal ook meer zuurstof aanzuigen, waardoor de verbranding schoner verloopt.


 • Heb ik een attest nodig van de schoorsteenreiniging?
  Indien het schoorsteenvegen verplicht is bij wet, door je verzekering of je huurcontract, zal de schoorsteenveger je na het reinigen een attest bezorgen. Dit attest moet je namelijk kunnen voorleggen bij een schouwbrand. Sommige verzekeraars komen tussen in de kosten als je dit attest kan voorleggen of bieden een korting aan op de verzekeringspremie als je regelmatig je schoorsteen laat onderhouden en hiervan het bijhorende attest bezorgt.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers