Schoorsteenveger-info.be Info & prijs advies over het plaatsen en reinigen van
rookkanalen, schouwen en schoorstenen.
header image
Schoorsteenveger-info.be

Schoorsteenveger prijs

De prijzen om een schoorsteenveger in te huren hangen af van de ingrepen die moeten gebeuren: één of meerdere rookkanalen vegen, aangesloten centrale verwarming reinigen,… In dit artikel ontdek je wat er allemaal inbegrepen is in de prijs van een schoorsteenveger en waarom het zo belangrijk is om op deze beroep te doen.

Snel naar: werkwijzevoordelenwanneer schouwvegen?schoorsteenrenovatieoffertes

 

Prijs schoorsteenvegen (door erkend specialist)

Type werkRichtprijs
Eén rookkanaal vegen€60 - €100
Reinigen centrale verwarming + schoorsteen€125 - €175
Camera inspectie€100

 

Wie moet je contacteren?

Kies een erkend specialist die een certificaat kan afleveren. Afhankelijk van het aangesloten toestel heb je ofwel een erkend schoorsteenveger (haardvuur, kachel) ofwel een erkend technicus (CV ketel) nodig.

 

Welke zaken hebben een invloed op de prijs?

Aantal rookkanalen: Bij een gewone reiniging van de schoorsteen moet je rekening houden met prijzen van 60 tot 100 euro voor één rookkanaal. Als je meerdere schoorstenen moet laten vegen, dan is de prijs per schoorsteen meestal lager.

Onderhoudscontract: Als je jaarlijks of 2-jaarlijks je schoorsteen wil laten reinigen, dan kan je ook een onderhoudscontract aangaan. Sommige schoorsteenvegers bieden deze formule aan om de prijs per reiniging te drukken maar het is vooral ook makkelijk om zeker te zijn dat je wettelijk in orde bent en de kans op brand aanzienlijk beperkt.

Camera inspectie: Als je slecht trekkende schoorsteen niet opgelost is na een het vegen van de schoorsteen, ligt het probleem ergens anders. Dit kunnen scheuren of barsten zijn binnenin de schoorsteen. Aan de hand van een camera kunnen lekken opgespoord worden. Dit kost ongeveer 100 euro.

Tip: Verlaagd BTW-tarief

Bij het laten reinigen van de schoorsteen heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% BTW wanneer je woning ouder is dan 10 jaar. Geef dit zeker mee aan je schoorsteenveger.

 

 

Hoe gaat een schoorsteenveger te werk?

Een gewone reiniging kan op 2 manieren gebeuren. Zo kan er zowel vanop het dak als van beneden aan de schouw gewerkt worden. Boven op het dak laat de schoorsteenveger een zware bal geleidelijk aan zakken door de schoorsteen. Beneden gaat hij een lichtere borstel naar boven duwen door de stok stukje bij stukje te verlengen.

In beide gevallen schuurt de borstel tegen de wanden van de schoorsteen en maakt zo het roet los. De schoorsteenveger recupereert het afval en zorgt dan voor de verwerking van het roet. Hij is verplicht om het roet mee te nemen omdat dit schadelijk is voor de gezondheid.

schoorsteenveger prijs

Een schoorsteenveger zal ook vogelnesten verwijderen indien er zich een in de schouw bevindt. Om te vermijden dat vogels zich in je schoorsteen thuis gaan voelen, kan je aan de schoorsteenveger vragen om een rooster te laten plaatsen al dan niet in combinatie met een nieuwe schoorsteenkap.

De schoorsteenveger kan ook een camera-inspectie uitvoeren. Zo kijkt hij de schouw van binnenin na op scheurtjes en andere schade. Indien nodig kan de schoorsteenveger dan je schoorsteen herstellen.

 

Is de schoorsteenveger prijs het waard?

Het is zeker de moeite om een schoorsteenreiniging te laten uitvoeren. Een propere schoorsteen zorgt namelijk voor belangrijke voordelen:

1) Lagere energiekosten: Een propere schoorsteen zorgt voor lagere energiekosten. Na het reinigen van de schouw haalt je verwarmingsinstallatie een hoger rendement. Er wordt dan minder brandstof verbruikt. Naargelang je verbruik wordt dus minstens een deel van de prijs voor de schoorsteenveger terugbetaald door een lager energieverbruik.

2) Betere veiligheid: Een lager energieverbruik betekent ook minder verspilling en een lagere CO2-uitstoot. Het roet dat in de schoorsteen blijft plakken zorgt ook voor fijnstof en schadelijke roetdeeltjes. De ingreep van de schoorsteenveger is dus ook een milieubewuste ingreep.

3) Minder CO2 uitstoot: Een lager verbruik betekent ook dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Bovendien zijn de roetdeeltjes die in de schoorsteen achter blijven een grote bron van schadelijke stoffen zoals koolstofmonoxide die kunnen leiden tot een CO-vergiftiging. Dit roet kan tot een schouwbrand leiden.

Benieuwd naar een prijs op maat? ✓ Ontvang hier gratis offertes.

 

schoorsteenveger prijs reiniging

 

Wanneer schouwvegen?

Of en wanneer je jouw schouw moet laten vegen, hangt af van het type schouw.

 

 • Schouw aangesloten op cv-installatie (schouwvegen = verplicht)

  Schouwvegen is verplicht als je schoorsteen aangesloten is op een centraal stooktoestel op…

  • … vaste brandstof (bvb. hout, pellets, houtskool): schouw vegen moet jaarlijks
  • … stookolie (vermogen > 20kW): schouw vegen moet jaarlijks
  • … gas (vermogen > 20k): schouw vegen moet tweejaarlijks

  Het vegen van de schouw is onderdeel van het verplichte onderhoud van de centrale verwarmingsinstallatie. Zowel een erkend technicus als een schoorsteenveger mag de schouw vegen. Een erkend technicus zal nadien ook het onderhoud van de cv-ketel doen.

  Een schoorsteenveger mag alleen de schoorsteen reinigen. Wil je wettelijk in orde zijn dan spreek je hiervoor dus best meteen een erkend technicus aan. De kostprijs zal lager liggen om alles door de technicus te laten doen dan door 2 verschillende vakmannen langs te laten komen.

 

 • Schouw van individuele stooktoestellen (schouwvegen = niet verplicht)

  Met individuele stooktoestellen bedoelen we bijvoorbeeld een olie- of gashaar, een open haard, een  boiler op gas die enkel water warmt, … Voor dit soort toestellen is schouwvegen niet verplicht. Met het oog op de veiligheid raden we toch sterk aan om dit 1x per jaar te doen. Bovendien voorkom je dankzij een regelmatige schoorsteenreiniging defecten, hoge stookkosten en milieuverontreiniging.

 

Tip: hou ook rekening met je verzekerings- of huurcontract

Los van bovenstaande criteria, kijk je best ook altijd naar je huur- of verzekeringscontract. De kans bestaat dat daarin bepaalde verplichtingen staan rond schouwvegen.

 

Schoorsteen vegen of eerst renoveren?

In sommige gevallen lost het vegen van je schoorsteen jouw probleem niet op. Soms is een lek de oorzaak waardoor de schoorsteen slecht trekt. In dat geval moet dit eerst opgelost worden. Vaak is dit lek afkomstig van voegen die poreus geworden zijn. Die moeten dan zo snel mogelijk gerepareerd worden.

Om lekkages in de toekomst te vermijden doe je er goed aan je schoorsteen te laten impregneren. Door een waterdichte laag op je schoorsteen aan te brengen kan er geen water meer in het rookkanaal sijpelen. Lees hier meer over een schoorsteenrenovatie.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers