Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Camera inspectie schoorsteen

Wist je dat schoorsteenbranden 1 op de 6 woningbranden veroorzaken? Dat is flink wat. Gelukkig kan je dit risico flink verkleinen dankzij een camera inspectie van je schoorsteen tijdens het onderhoud. Hoe gaat zo’n inspectie in z’n werk? Wat kost een camera inspectie van de schoorsteen precies? En wat spoor je ermee op? We bespreken het hier!

Ga snel naar:
Hoe gaat een camera inspectie in z’n werk?
Wat na de camera inspectie van mijn schoorsteen?
Wat kost een camera inspectie van de schouw?
Waarom vertrouwen op een schoorsteenveger?
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer een camera inspectie van de schoorsteen uitvoeren?

Dankzij een camera inspectie van de schouw brengt een schoorsteenveger snel de mogelijke risico’s van je verwarmingssysteem in kaart. Wanneer is het slim om te kiezen voor een nazicht met een schoorsteencamera? Een overzicht:

 

SCENARIO 1: als onderdeel van je jaarlijkse controle

Afhankelijk van het type brandstof is een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud van je rookkanaal verplicht. Naar aanloop van zo’n schoonmaakbeurt is het slim om een preventieve camera inspectie aan te vragen. Zo voorkom je schoorsteenbrand door obstructies en achtergebleven creosoot en verlaag je het risico op CO-vergiftiging.

 

SCENARIO 2: bij eerste ingebruikname van de schouw

Kocht je onlangs een bestaande woning? Dan is de voorgaande eigenaar niet verplicht om vòòr de verkoop de schoorsteen nogmaals schoon te maken of te laten controleren. Daarom raden we aan om de schoorsteen met een camera te inspecteren voor de eerste ingebruikname van je schouw. Dit kan je heel wat kopzorgen besparen.

 

SCENARIO 3: na een schoorsteenbrand

Werd je huis onlangs geteisterd door een schoorsteenbrand? Dan kan je verzekeraar nadien een camera inspectie eisen om de precieze oorzaak van de brand te achterhalen. Wanneer de beelden aantonen dat je dit had kunnen voorkomen, beïnvloedt dit het schadebedrag negatief. Onze tip? Kies voor een uitgebreide inspectie bij je verplichte onderhoud van je rookkanaal.

 

Professionele schoorsteenveger nodig? Dan zit je hier goed. Via ons aanvraagformulier brengen we je in contact met verschillende experts actief in je regio. Interesse? Ga dan naar het formulier.

 

Hoe gaat een camera inspectie van de schoorsteen in z’n werk?

Wil jij graag een professionele inspectie laten uitvoeren? Neem dan een ervaren schoorsteenveger in de arm, want die beschikt over een professionele schoorsteencamera. Hoe gaat die te werk?

schoorsteen inspectie camera

 

 1. Visuele controle

  Eerst voert hij een visuele inspectie uit. Zo gaat hij na hoe ernstig de problemen mogelijk zijn en waar ze zich precies situeren. Dat gebeurt doorgaans met het blote oog en een zaklamp. Is er sprake van rookterugslag, barsten in de schoorstenen of condensatievocht? Dan is verder onderzoek nodig.

 2. Interne inspectie met camera

  Met een gespecialiseerde roterende camera voert een specialist een endoscopisch onderzoek uit in het rookkanaal. Via het scherm aan het uiteinde van de sonde kan hij de weg van de camera volgen. Zo ziet hij meteen waar de obstructies, scheuren, barsten of andere obstakels zich bevinden.

 3. Verslag van inspectie

  Vervolgens stelt een expert een uitgekiend rapport samen op basis van wat hij uit beide inspectierondes vaststelde. Daarin vind je o.a. beeldmateriaal, een risico-analyse en de mogelijke vervolgstappen die je beter neemt. Let op: een visuele controle maakt deel uit van de onderhoudsbeurt, terwijl je een camera inspectie op voorhand moet aanvragen.

 

BELANGRIJK: een schoorsteenveger gaat veilig en verantwoord aan de slag. Niet alleen beschikt hij over de juiste apparatuur, maar zorgt hij ook voor valbeveiliging om de klus tot een succesvol einde te brengen. Vraag hier je professionele camera inspectie van het rookkanaal aan.

 

Wat na de camera inspectie van mijn schoorsteen?

Na de endoscopische inspectie bezorgt je schoorsteenveger je een expertise rapport. Daarin vind je o.a. foto’s van het rookkanaal en de uitmonding op het dak terug, een controle van de aansluiting en de functionaliteit van je kachel of haard, een conclusie en de mogelijke vervolgstappen. Wat zijn nu de mogelijke gevaren die zo’n onderzoek kan blootleggen?

 • Knelpunten: allerhande obstructies zoals vogelnesten, roetophoping en ander organisch afval (bv. mos, bladeren, takken, …) kunnen verstoppingen vormen aan de binnenkant van je rookkanaal. Dit veroorzaakt roetafzetting, een rookgeur en rookterugslag in huis.
 • Asbest: in een bestaande woning kan asbest in de schouw zitten. Je vindt het o.a. terug in de schoorsteenpijp, -mantel, -buis, langs de kieren van je schouw door oude lijm of isolatieschuim, …
 • Beschadigingen: er bestaan diverse soorten beschadigingen aan of in de schoorsteen. Denk maar aan barsten of scheuren in de schoorsteen, een lekkage in het rookkanaal of poreus metselwerk rondom. Daardoor ontstaat rookvorming in huis en dat gaat ten koste van de trek.
 • Bouwkundige problemen: een bouwtechnisch slecht rookkanaal kan ook flink wat problemen veroorzaken. Het stucwerk kan loskomen, de dekplaat is onvoldoende waterdicht, de stenen rond het rookkanaal schilferen of onthechten, … Dit alles werkt vochtproblemen in de hand.

 

Schoorsteen problemen ontdekt… Wat nu?

Obstructies, scheurtjes, asbest, … of andere problemen ontdekt die potentieel brandgevaar uitlokken? Schakel dan een expert in die deze voor je oplost. Dit zijn de mogelijkheden: • Wat bij knelpunten in de schoorsteen?
  Het rookkanaal kan verstopt zijn door allerhande objecten. Vogelnesten zijn bijvoorbeeld een veelvoorkomend probleem. In dit geval is het vogelnest verwijderen de enige oplossing. De camera inspectie wijst uit of er nog vogels in het nest zitten. Is dit het geval? Dan moet je expert het nest veilig en verantwoord verwijderen zonder het dierenwelzijn uit het oog te verliezen. Een schoorsteenveger inschakelen met de nodige expertise? Vind hier een specialist actief in je regio!


 • Wat bij asbest in de schoorsteen?

  Allereerst stelt je specialist vast over welk type asbest het gaat. Bij niet-hechtgebonden of los asbest grijp je beter zo snel mogelijk in. Losse asbestdeeltjes inademen is erg schadelijk voor de gezondheid. Let op: sinds november 2022 is een asbestattest verplicht bij de aankoop van een bestaande woning. Zo ben je vaak al op de hoogte van de mogelijke risico’s in je schouw. De beste oplossing om asbest te verwijderen? Dat is je schoorsteen verwijderen en indien nodig een nieuwe plaatsen.

  Tip: schakel een expert in voor professioneel advies en offertes op maat. Start hier je aanvraag. • Wat bij beschadigingen in de schoorsteen?
  Het antwoord op deze vraag hangt af van de oorzaak van het probleem. Alle problemen aan het rookkanaal kunnen relatief makkelijk opgelost worden door een nieuw rookkanaal te plaatsen. Zorg dat je een solide en betrouwbaar kanaal kiest uit roestvrij staal. Zo heb je meteen een duurzame oplossing geschikt voor elk verwarmingstoestel.


 • Wat bij bouwkundige problemen?

  Bouwkundige problemen laat je het best gericht aanpakken door een professional. Die stemt z’n werkwijze en oplossing af op de precieze oorsprong van de problemen. Soms volstaat een lokale schoorsteen renovatie, terwijl je in een ander geval misschien beter een compleet nieuwe schoorsteen laat plaatsen.

  Wil je hier meer over weten? Je ontdekt het hier.

   

Wat kost een camera inspectie van de schouw?

De precieze kostprijs van de inspectie hangt af van je schoorsteenveger. Daarnaast spelen ook de bereikbaarheid van de schouw en het type camera inspectie een rol. Daarom schommelen prijzen tussen de € 100 à 300 (excl. btw) voor een cameracontrole met een uitgebreid rapport.

BELANGRIJK: je neemt best contact op met 1 of meerdere experts. Zo heb je meteen een beter beeld van de mogelijke kostprijs van je project. Ontmoet hier verschillende schoorsteenvegers actief in je regio.

 

camera inspectie schoorsteen

 

Waarom vertrouwen op een ervaren schoorsteenveger?

Zelf het dak opgaan voor een camera inspectie is geen optie. Voor dak- en schoorsteenwerken raden we altijd aan om een expert in te schakelen. Zo ben je zeker van…

 • Professionele inspectie & verslag: een schoorsteenveger beschikt over de nodige expertise om een professionele inspectie uit te voeren, zowel visueel als met een schoorsteencamera. Het verslag dat je nadien ontvangt, is een waardevolle weergave van de actuele staat van je schouw.
 • Oplossing op maat: wees de endoscopie uit dat je met een obstructie of loszittend asbest te maken hebt? Dan weet een expert precies wat die moet doen om dit op te lossen. Om dit tot een goed einde te brengen, beschikt hij over de juiste materialen.
 • Verplichte reiniging: een expert staat in voor het onderhoud van je schouw. Niet alleen de controle, maar ook de schoonmaakbeurt neemt die voor z’n rekening. Nadien krijg jij een officieel attest dat aantoont dat je schoorsteen vakkundig gereinigd is. Deze is belangrijk voor de verzekering.
 • Service: merk je grote vochtplekken op rondom de schoorsteen? Trekt de schouw niet goed meer? Of komt er zwarte rook uit je rookkanaal? Deze symptomen tonen aan dat iets flink fout kan gaan. In dit geval kan je steevast terecht bij je professional. Die helpt je graag uit de nood.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? En schakel je een expert in? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten voor zowel je visuele inspectie, camera inspectie als de complete schoonmaak van je schoorsteen.

 

CONCLUSIE: een veilige woning dankzij een schoorsteenveger!

Wil je het risico op een schoorsteenbrand of koolstofmonoxidevergiftiging sterk terugdringen? Laat je dan verder helpen door een ervaren schoorsteenveger. Schakel hem niet alleen in voor een grondige reiniging van een schouw, maar kies meteen voor een visuele controle én inwendige inspectie van het rookkanaal met behulp van een schoorsteencamera. Zo spoor je gegarandeerd tijdig mogelijke problemen op.

Schoorsteenveger nodig? Met Solvari kom je verder. Vul het onderstaande formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van professionals actief in je regio:

 

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers