Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteenbrand: oorzaken & hoe voorkomen

Eén derde van de woningbranden wordt veroorzaakt door een schouwbrand. Neem daarom op tijd je voorzorgen. Door je schoorsteen regelmatig te vegen en te herstellen wanneer deze niet meer goed trekt, verlaag je het risico. Lees hier alle oorzaken en gevaren van een schoorsteenbrand en ontdek hoe het te voorkomen.

Snel naar: oorzakengevaarhoe voorkomenvoordelenverzekering

 

schoorsteenbrand oorzaken Oorzaken schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand komt het vaakst voor bij houthaarden of kachels op kolen of mazout. Deze verbranding laat roetresten achter in de rookkanalen die vlam kunnen vatten. Bij gashaarden is de kans op een schoorsteenbrand kleiner omdat er geen vervuiling in het rookkanaal komt.

Bladeren die in de schoorsteen zijn gevallen, kunnen ook gemakkelijk vuur vatten, net zoals een vogelnest bovenop je rookkanaal. Als de schoorsteen slecht trekt en de rook in je huis terecht komt, kan dit een voorteken zijn dat je best je schoorsteen laat vegen om een brand te voorkomen. Contacteer hier een schoorsteenveger.

 

Gevaar

Een slecht onderhouden schoorsteen kan een CO-vergiftiging veroorzaken. De symptomen van een CO-vergiftiging zijn: duizeligheid, misselijkheid en braakneigingen telkens als je in een bepaalde kamer komt. Deze symptomen verdwijnen dan ook weer als je de kamer verlaat. Een CO-vergiftiging kan zeer ernstige gevolgen hebben, van moeilijk kunnen ademhalen en het bewustzijn verliezen tot zelfs overlijden.

Als het effectief tot een schoorsteenbrand komt, kan die overslaan naar de rest van je woning met alle gevolgen van dien.

 

schoorsteenbrand voorkomen

 

Schoorsteenbrand voorkomen

Bovenstaande gevaren moeten dus koste wat het kost vermeden worden. Dit kan door je schoorsteen regelmatig te laten reinigen of ze tijdig te herstellen waar nodig.

 

1) Schoorsteen vegen

Voor je eigen veiligheid en gezondheid, laat je best regelmatig je schoorsteen vegen. Als de schoorsteen niet meer goed trekt en de rook in de kamer terecht komt, is er al duidelijk een probleem. In dit geval moet je snel een schoorsteenveger contacteren. Maar eigenlijk is het beter om dit probleem te voorkomen en vóór er problemen zijn, de schoorsteen te laten vegen.

In bepaalde gevallen is het zelfs verplicht om je schoorsteen jaarlijks of tweejaarlijks te laten reinigen. In Vlaanderen is dit jaarlijks verplicht als je een centraal stooktoestel op kolen, hout of pellets hebt die met de schoorsteen verbonden zijn. Heb je een gasinstallatie? Dan moet deze reiniging elke twee jaar gebeuren.

De beste periode om je schoorsteen te vegen is juist voor het stookseizoen, dus voor de koudste periode van het jaar.

Prijs schoorsteenvegen: €60 – €100 voor één rookkanaal.
» Ontvang een prijs op maat.

 

2) Schoorsteen herstellen

Als de schoorsteen slecht trekt en de rook in de kamer terecht komt, betekent dit dat er iets mis is met de schoorsteen. Dat de schoorsteen slecht trekt kan vaak te wijten zijn aan versleten of poreuze voegen. Je voegen laten vervangen gaat zonder grote werken gepaard en voorkomt dat de schoorsteen gaat lekken en zo brand riskeert. Lees hier meer over het herstellen van de schoorsteen.

Prijs schoorsteen herstellen: ± €40/m² voor voegen te vervangen; ± €12,5/m² voor gebroken stenen te vervangen.
» Ontvang een prijs op maat.

 

3) Verwarmingstoestellen onderhouden

Zoals in punt één reeds vermeld, is het verplicht om je schouw jaarlijks te laten vegen als die aangesloten is op centrale verwarming op een vaste brandstof of stookolie (tweejaarlijks voor gas). Door je complete verwarmingstoestel samen met de schoorsteen te laten reinigen verklein je de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk.

Individuele verwarmingstoestellen moeten niet jaarlijks gereinigd worden maar het kan wel zijn dat je verzekering je dit oplegt om je te kunnen dekken bij schoorsteenbrand.

Prijs schoorsteen en CV-installatie reinigen: ± €100 – €150
» Ontvang een prijs op maat.

 

4) Roetschuif plaatsen

Als je schoorsteen slecht bereikbaar is, en daarom niet vaak gereinigd wordt, kan je een roetschuif laten plaatsen. Dit is een schuif op een andere plaats van de schoorsteen dan de top. Hierbij kan je telkens gemakkelijk aan de schoorsteen aan, en de roetophoping eenvoudig verwijderen.

 

schoorsteenbrand hoe voorkomen

 

Voordelen schoorsteen vegen

Je schoorsteen vegen verhoogt je veiligheid. De achtergebleven roetresten worden opgekuist zodat deze niet meer kunnen verbranden en zo brand veroorzaken. Een propere schoorsteen zorgt er ook voor dat je effectiever kan verwarmen, wat goed is voor je energiefactuur. Bovendien is het ook beter voor het milieu als je schoorsteen geregeld geveegd wordt, zo komt er minder fijnstof in de lucht terecht.

 

Tussenkomst verzekering in schoorsteenbrand

De verzekering zal enkel tussenkomen als je je schoorsteen op de verplichte tijden, bij een aangesloten cv-installatie, en op regelmatige tijden bij een vrijstaande installatie, hebt laten vegen. Bovendien moet deze reiniging door een erkend vakman gebeurd zijn die je een attest heeft gegeven. Dit attest bevestigt dat je schoorsteen volgens de normen geveegd is.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers