Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rookkanaal plaatsen: info & prijzen

Een houtkachel of open haard heeft een goede afvoer nodig om schadelijke gassen uit de woonkamer te houden. Daarom is een veilig, solide en betrouwbaar rookkanaal een absolute must. Zo ben je zeker van een vlot werkende haard en een snelle rookafvoer. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden, prijzen en eigenschappen van een schoorsteenbuis.

 

rookkanaal Waarvoor dient een rookkanaal?

Hoewel er tegenwoordig ook al (sfeer)haarden zonder rookkanaal bestaan, is dit kanaal essentieel als je een open haard of houtkachel wil plaatsen. Op die manier kunnen rookgassen gemakkelijk via de schoorsteen naar buiten afgevoerd worden. Het rookkanaal is doorgaans opgebouwd uit roestvrij staal (inox).

Dit materiaal is uiterst geschikt, aangezien roestvrij staal corrosiebestendig is. Overmatige teer- en roetaanslag hoef je dus niet te vrezen. Bovendien is een inox buis zeer sterk, waterdicht afgewerkt en goed isolerend. De warmtegeleiding is uitstekend en de vorming van koudebruggen is uitgesloten. Op die manier is een prima rendement van je haard of kachel gegarandeerd.

 

Een rookkanaal plaatsen in jouw woning?
✓ Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende vakmannen in de buurt. 

 

 

Mogelijkheden rookkanaal

Rookkanalen bestaan in verschillende vormen en maten. Zo kan deze schoorsteenpijp naadloos worden afgestemd op het vermogen van jouw verwarmingstoestel. De buizen zijn beschikbaar in verschillende diameters. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende types rookkanalen:

 

1. Enkelwandig rookkanaal

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat een enkelwandig rookkanaal uit één buis. Deze wordt gebruikt om de verbinding te voorzien tussen het kanaal in de schoorsteen en de open haard of kachel. Ook indien de afvoer van rookgas niet efficiënt genoeg is bij een bestaande schoorsteen, wordt soms een enkelwandig kanaal gebruikt.

Het enkelwandig kanaal wordt toegepast binnen de ommanteling van de open haard, de ‘boezem’, tot aan de muur- of plafonddoorvoer. Vanwege brandgevaar en een risico op condensatie mag een enkelwandige schoorsteenbuis niet door het dak gevoerd worden! In het gedeelte boven de muur- of plafonddoorvoer moet wel een dubbelwandig rookkanaal geplaatst worden.

 

2. Dubbelwandig rookkanaal

Een dubbelwandige schoorsteenbuis is geconstrueerd uit twee aparte kokers. Tussen deze binnen- en buitenbuis zit isolatiemateriaal (gewoonlijk glaswol of steenwol). In tegenstelling tot een enkelwandig kanaal, is deze schoorsteenpijp wél brandveilig. Bij de plaatsing van een nieuw rookkanaal wordt, zowel binnen als buiten de woning, altijd een dubbelwandig kanaal toegepast. Dit kanaal is optimaal voor elk type brandstof (gas, stookolie, pellets, hout, kolen,…).

 

3. Flexibel rookkanaal

Een flexibel rookkanaal kan probleemloos in een schoorsteen met bochten of vernauwingen geplaatst worden. Meestal wordt het gebruikt ter renovatie of optimalisatie van een bestaande schoorsteen. Een flexibele buis is opgebouwd uit één enkel stuk, zonder verbindingen. Hierdoor worden de rookgassen vlot naar boven weggeleid. Dit type rookkanaal is zowel enkelwandig als dubbelwandig verkrijgbaar. De dubbelwandige variant is duurzamer en veiliger. Deze heeft immers een gladde binnenzijde, waardoor vervuiling (zoals roetaanslag) tegengehouden wordt. Bovendien zorgt dit ervoor dat er geen condenswater in de buis blijft.

 

rookkanaal

 

Hoeveel kost een rookkanaal ongeveer?

Hoeveel je zal betalen voor de schoorsteenpijp is moeilijk te bepalen. De prijs hangt van een heleboel factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de lengte en diameter van de buizen, het type verwarmingstoestel waarop ze moeten aangesloten worden, enzovoort. Of het gaat om een volledig nieuw rookkanaal of een renovatie, speelt uiteraard ook een grote rol. Voor een dubbelwandig kanaal mag je ongeveer rekenen op een materiaalkost van 100 euro per meter. Om concrete prijzen te ontdekken, inclusief plaatsingskosten, doe je er goed aan offertes aan te vragen.

 

De plaatsing van een rookkanaal is een gespecialiseerde klus die je moet overlaten aan een ervaren expert. Via onze online offerteservice kun je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van erkende vakmannen in de buurt. Zo vergelijk je eenvoudig prijzen.

 

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers