Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is schoorsteen vegen verplicht?

Je schoorsteen regelmatig laten vegen is belangrijk om brand en CO-vergiftiging tegen te gaan. Daarnaast kan je besparen op je energiefactuur en heeft het milieu er ook baat bij. Maar is schoorsteenvegen verplicht? Hoeveel kost het? En mag je het zelf doen of laat je het beter over aan een ervaren schoorsteenveger? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Wanneer is schoorsteen vegen verplicht?
Wanneer is schoorsteen vegen niet verplicht?
Prijs schoorsteenvegen
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van schoorsteenvegers

 

Is de schoorsteen vegen verplicht in Vlaanderen?

In Vlaanderen ben je doorgaans verplicht om je schoorsteen regelmatig te laten vegen, al zijn er ook uitzonderingen waarbij deze verplichting niet geldt. Los daarvan is het hoe dan ook aangeraden om je schoorsteen eenmaal per jaar te reinigen.

Op zoek naar een schoorsteenveger actief in jouw buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende specialisten. Start je aanvraag hier!

schoorsteenvegen verplicht schouwbrand

 

Wanneer is schoorsteen vegen verplicht?

In Vlaanderen is een periodieke reiniging van je schoorsteen verplicht in de volgende gevallen:

 • als je schoorsteen aangesloten is op een centraal stooktoestel dat hout, pellets of steenkool gebruikt
 • als je een centraal stooksysteem op gas of stookolie hebt met een vermogen vanaf 20 kilowatt

 

Hoe vaak moet je de schoorsteen vegen?

Je verwarmingsinstallatie bepaalt hoe vaak je je schoorsteen moet vegen. Voor een centrale verwarming op stookolie of vaste brandstof moet dat jaarlijks. Heb je een centrale verwarming op gas? Dan moet je je schoorsteen slechts om de 2 jaar laten reinigen. Hou er ook rekening mee dat je verzekerings- of huurcontract je kan verplichten om je schoorsteen te laten vegen, zelfs wanneer het gaat om een stooktoestel dat niet onder de genoemde criteria valt.

 

Is een attest van een schoorsteenveger verplicht?

Na de schoorsteenreiniging krijg je een reinigingsattest. Daarop staat wie de uitvoerder van de klus was, de beschrijving van het toestel, de verschillende onderdelen van de reiniging en de maatregelen om eventuele tekortkomingen weg te werken. Dit attest is belangrijk, want in sommige gevallen komt de verzekering tussen bij een schouwbrand als je dit attest kan voorleggen.

 

Wie moet de schoorsteen vegen?

Mag je je schoorsteen zelf reinigen? Als in jouw geval een schoorsteenreiniging verplicht is, mag dat niet. Je hebt dan 2 mogelijkheden:

 • Erkend technicus: een erkend technicus die het onderhoud van de verwarmingsinstallatie doet, kan ook je schoorsteen reinigen. Alleen een erkende technicus mag dus de verwarmingsketel zelf reinigen, een schoorsteenveger mag dat niet. De lijst van technici vind je via de website van de Vlaamse overheid.
 • Schoorsteenveger: een schoorsteenveger mag uitsluitend de schoorsteen vegen. Het is belangrijk dat je eerst je schoorsteen laat reinigen en daarna pas een onderhoud van je stooktoestel laat uitvoeren. Na de reiniging en controle van je schoorsteen bezorgt de schoorsteenveger jou een attest. Dat kan je dan voorleggen aan de erkende technicus voor een onderhoud van je verwarmingsketel.

TIP: je schoorsteen vegen is niet altijd verplicht, maar in ieder geval wel aangeraden. Ben je op zoek naar een schoorsteenveger voor de reiniging van je schouw? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts via onze offerteservice.

 

Wanneer is schoorsteen vegen niet verplicht?

In Vlaanderen is je schouw kuisen niet altijd verplicht, bv. als je stooktoestellen niet zijn aangesloten op een centrale verwarming. Ook bij individuele stooktoestellen als een olie- of gashaard, open haard of een boiler op gas die enkel water verwarmt, is het niet verplicht. Toch is het aangewezen om je schoorsteen regelmatig te reinigen om optimaal te kunnen genieten van een veilige en goed werkende verwarmingsinstallatie.

 

Lees onder de foto meer over de prijs van schoorsteenvegen en veelgestelde vragen.

schoorsteenvegen verplicht veger

 

Prijs schoorsteenvegen

Een reiniging van je schoorsteen kost gemiddeld € 60 à 175 (excl. btw). Hieronder vind je een overzicht van de prijzen per onderdeel van schoorsteenvegen:

Type werkGemiddelde prijs (excl. btw)
Eén rookkanaal vegen€ 60 - 100
Reinigen centrale verwarming + schoorsteen€ 125 - 175
Camera inspectie€ 100

BELANGRIJK: de kosten voor schoorsteenvegen zijn afhankelijk van vakman tot vakman. Je doet er daarom goed aan om prijsvoorstellen te vergelijken van meerdere schoorsteenvegers. Ontvang offertes op maat.

 

FAQ verplichtingen rond schoorsteen vegen

Hieronder vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over schoorsteenvegen: • Is schoorsteen vegen verplicht voor de verzekering?

  De wettelijke verplichting om je schoorsteen te laten reinigen is niet rechtstreeks gebonden aan je brandverzekering. De verzekeraar gaat echter wel uit van het “goede huisvader principe”. Dit betekent dat je alle mogelijke maatregelen moet nemen om schade aan je woning (zoals een schoorsteenbrand) te vermijden. Hieronder valt dus ook het schoorsteenvegen.

  Krijg je te maken met een schouwbrand, dan zal de verzekering de schade uitbetalen, ongeacht of je schoorsteen nu wel of niet op tijd gereinigd is. Kan je echter geen attest of factuur voorleggen om te bewijzen dat je schoorsteen gereinigd werd, dan kan de verzekeraar uitgaan van een oorzakelijk verband tussen de schoorsteenbrand en het feit dat de schoorsteen niet geveegd is. Hij kan in dit geval je brandverzekering opzeggen. • Welke factoren bepalen de prijs van schoorsteenvegen?

  De prijs voor schoorsteenvegen hangen af van een aantal factoren. We sommen ze hieronder op:

  • Aantal rookkanalen: een reguliere reiniging van een schoorsteen kost gemiddeld 60 à 100 euro per rookkanaal. Maar hoe meer schoorstenen je moet laten vegen, hoe lager de prijs per schoorsteen.
  • Combinatie met andere werken: laat je meteen ook je centrale verwarmingssysteem reinigen? Dan mag je rekenen op een lagere prijs dan wanneer je de 2 klussen afzonderlijk zou doen.
  • Onderhoudscontract: sommige schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan zodat je steeds tijdig je schoorsteen laat reinigen. Bovendien kan je zo de prijs per reiniging drukken.
  • Bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad van de werken: hoe bereikbaar is je schouw? Hoe minder obstakels om de werken uit te voeren, hoe minder het schoorsteenvegen zal kosten.
  • Bijkomende werken: soms is enkel je schoorsteen vegen niet voldoende en zal er ook een camera-inspectie nodig zijn van je schouw. Moet de schoorsteenveger een vogelnestje verwijderen of herstellingen uitvoeren? Dan zal de totale kost hoger zijn.

  LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor een schoorsteenveger? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van experts • Wie moet de schoorsteen vegen: huurder of verhuurder?
  Volgens de huurwet ben je als huurder verantwoordelijk voor het klein onderhoud van de woning. Hieronder valt ook de schoorsteen reinigen. Veel huurders zijn hier echter niet van op de hoogte of verzaken aan deze verplichting. Daarom zorgt de verhuurder er vaak voor dat de schoorsteen jaarlijks gereinigd wordt, en rekent hij de kosten die hij hiervoor maakt door aan de huurder.


 • Wat zijn de voordelen van schoorsteenvegen?

  Is in jouw geval schoorsteenvegen niet verplicht? Overweeg dan toch om het te laten doen. Je hebt er namelijk altijd baat bij. Hieronder vind je enkele voordelen opgesomd:

  • Besparen op energiefactuur: een gereinigde schouw heeft een betere luchtcirculatie, waardoor je verwarmingsinstallatie een beter rendement haalt. Je verbruikt minder brandstof en verlaagt dus ook je energiekosten.
  • Veiliger: een slecht onderhouden schoorsteen is vatbaarder voor CO-vergiftiging, fijnstof en schouwbrand. Voor je eigen veiligheid is het dus belangrijk dat je je schoorsteen reinigt.
  • Milieuvriendelijk: een propere schoorsteen zorgt voor een lager brandstofverbruik, minder CO2-uitstoot en minder schadelijke stoffen en roetdeeltjes in de lucht.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers