Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is schoorsteenvegen verplicht?

Je schoorsteen regelmatig laten vegen is belangrijk om brand en CO-vergiftiging tegen te gaan. Daarnaast kan je besparen op je energiefactuur en heeft het milieu er ook baat bij. Maar is schoorsteenvegen verplicht? Hoeveel kost het? En mag je het zelf doen of laat je het beter over aan een ervaren schoorsteenveger? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Wanneer is schoorsteenvegen verplicht?
Hoeveel kost schoorsteenvegen?
Wat zijn de voordelen van schoorsteen vegen?
Zelf schoorsteenvegen of expert inschakelen?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Is schoorsteen vegen verplicht?

In Vlaanderen is je schouw kuisen niet altijd verplicht, bv. als je stooktoestellen niet zijn aangesloten op een centrale verwarming. Ook bij individuele stooktoestellen als een olie- of gashaard, open haard of een boiler op gas die enkel water verwarmt, is het niet verplicht. Toch is het aangewezen om je schoorsteen regelmatig te reinigen. Hieronder lees je meer over wanneer je schoorsteen reinigen wel verplicht is.

Op zoek naar een schoorsteenveger actief in jouw buurt? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende specialisten. Start je aanvraag hier!

schoorsteenvegen verplicht schouwbrand

 

Wanneer is schoorsteenvegen verplicht?

Is het verplicht om je schoorsteen te vegen? In Vlaanderen is zo’n periodieke reiniging verplicht als je schoorsteen aangesloten is op een centraal stooktoestel dat hout, pellets of steenkool gebruikt. Ook als je een centraal stooksysteem op gas of stookolie hebt met een vermogen vanaf 20 kilowatt geldt een reinigingsverplichting.

 

Hoe vaak moet ik schoorsteenvegen?

Voor een centrale verwarming op stookolie of vaste brandstof moet dat jaarlijks. Heb je een centrale verwarming op gas? Dan moet het slechts om de 2 jaar. Hou er ook rekening mee dat je verzekerings- of huurcontract je kan verplichten om je schoorsteen te laten vegen, zelfs wanneer het gaat om een stooktoestel dat niet onder de genoemde criteria valt.

 

Krijg ik een attest?

Na de schoorsteenreiniging krijg je een reinigingsattest. Daarop staat wie de uitvoerder van de klus was, de beschrijving van het toestel, de verschillende onderdelen van de reiniging en de maatregelen om eventuele tekortkomingen weg te werken. Dit attest is belangrijk, want in sommige gevallen komt de verzekering tussen bij een schouwbrand als je dit attest kan voorleggen.

 

Hoeveel kost schoorsteenvegen?

Een reiniging van je schoorsteen kost gemiddeld € 60 à 175 (excl. btw). De exacte prijs hangt echter af van een aantal factoren. We sommen ze hieronder even op:

 • Aantal rookkanalen: een reguliere reiniging van een schoorsteen kost gemiddeld 60 à 100 euro per rookkanaal. Maar hoe meer schoorstenen je moet laten vegen, hoe lager de prijs per schoorsteen.
 • Combinatie met andere werken: laat je meteen ook je centrale verwarmingssysteem reinigen? Dan mag je rekenen op een lagere prijs dan wanneer je de 2 klussen afzonderlijk zou doen.
 • Onderhoudscontract: sommige schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan zodat je steeds tijdig je schoorsteen laat reinigen. Bovendien kan je zo de prijs per reiniging drukken.
 • Bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad van de werken: hoe bereikbaar is je schouw? Hoe minder obstakels om de werken uit te voeren, hoe minder het schoorsteenvegen zal kosten.
 • Bijkomende werken: soms is enkel je schoorsteen vegen niet voldoende en zal er ook een camera-inspectie nodig zijn van je schouw. Moet de schoorsteenveger een vogelnestje verwijderen of herstellingen uitvoeren? Dan zal de totale kost hoger zijn.

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor een schoorsteenveger? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van experts

 

schoorsteenvegen verplicht veger

Wat zijn de voordelen van schoorsteen vegen?

Is in jouw geval schoorsteenvegen niet verplicht? Overweeg dan toch om het te laten doen. Je hebt er namelijk altijd baat bij. Hieronder vind je enkele voordelen opgesomd:

 • Besparen op energiefactuur: een gereinigde schouw heeft een betere luchtcirculatie, waardoor je verwarmingsinstallatie een beter rendement haalt. Je verbruikt minder brandstof en verlaagt dus ook je energiekosten.
 • Veiliger: een slecht onderhouden schoorsteen is vatbaarder voor CO-vergiftiging, fijnstof en schouwbrand. Voor je eigen veiligheid is het dus belangrijk dat je je schoorsteen reinigt.
 • Milieuvriendelijk: een propere schoorsteen zorgt voor een lager brandstofverbruik, minder CO2-uitstoot en minder schadelijke stoffen en roetdeeltjes in de lucht.

Zelf schoorsteenvegen of expert inschakelen?

Mag je je schoorsteen zelf reinigen? Als in jouw geval een schoorsteenreiniging verplicht is, mag dat niet. Je hebt dan 2 mogelijkheden:

 • Erkend technicus: een erkend technicus die het onderhoud van de verwarmingsinstallatie doet, kan ook je schoorsteen reinigen. Alleen een erkende technicus mag dus de verwarmingsketel zelf reinigen, een schoorsteenveger mag dat niet. De lijst van technici vind je via de website van de Vlaamse overheid.
 • Schoorsteenveger: een schoorsteenveger mag uitsluitend de schoorsteen vegen. Het is belangrijk dat je eerst je schoorsteen laat reinigen en daarna pas een onderhoud van je stooktoestel laat uitvoeren. Na de reiniging en controle van je schoorsteen bezorgt de schoorsteenveger jou een attest. Dat kan je dan voorleggen aan de erkende technicus voor een onderhoud van je verwarmingsketel.

TIP: je schoorsteen vegen is niet altijd verplicht, maar in ieder geval wel aangeraden. Ben je op zoek naar een schoorsteenveger voor de reiniging van je schouw? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers